ŠAMPANJCI IN PENEČA VINA

Šampanjec je peneče vino iz francoske pokrajine Champagne, ki je pridelano po klasični metodi, kar pomeni, da se sekundarno alkoholno vretje zgodi v steklenici. Sorte za pridelavo šampanjca so: chardonnay, modri pinot, pinot meunier, ki so napogostejše, ter fromenteau, arbanne, beli pinot in petit meslier, ki jih v šampanjcih najdemo redkeje. Edino peneča vina iz te pokrajine se lahko imenujejo po njej, torej Champagne. V naši ponudbi je trenutno sedem naravnih šampanjcev kleti Laherte Frères

Iz Slovenije vam trenutno nudimo dve dokaj posebni, a izvrstni penini iz kleti Čotar. “Črna” iz terana ter “Bela” iz malvazije in vitovske. Iz Veneta prihaja odlični Prosecco col fondo iz kleti Casa Belfi, ki je za razliko od običajnih prosekov pridelan po klasični metodi vretja v steklenici, groži, torej ostanke kvasovk pa pustijo v steklenici, kar daje vinu prijetno aromo in bogatejši okus. V Lombardiji smo našli dve odlični peneči vini kleti Piccolo Baco dei Quaroni. Obe iz modrega pinota. Cruase po klasični metodi ter Pinot Nero Charmat, po metodi sekundarnega vretja v tanku. Mnogim je slednja celo bolj všečna.

V prihodnjih mesecih bomo našo ponudbo naravnih penin še razširili.

Naše šampanjce in peneča pridelujejo:

Slovenija: Branko in Vasja Čotar
Italija: Casa Belfi, Piccolo Bacco dei Quaroni
Francija: Laherte Frères