Naslovna slikca

Obiščite tudi spletno stran:
Naravna vina

RAW fair London

Posted on
10. maj, 2012

Osebno sem jo spoznal med obiskom sejma naravnih vin VinNatur v Vicenzi (Villa Favorita), konec letošnjega Marca. Isabelle Legeron sem poznal iz njenih odličnih TV dokumentarcev. Njena oddaja o Gruziji, njenih ljudeh, kulturi, predvsem pa vinih me je še posebej navdušila. Ko sva se ob mizi odlične vinarke iz pokrajine Trento-Alto Adige, Elisabete Foradori, pogovarjala o Sloveniji, naravnih vinih … mi je začela govoriti o sejmu RAW fair, ki ga drugo leto zapored organizira v Londonu in me prijazno povabila tja. Po ogledu njene ter spletne strani RAW fair sem bil odločen, da grem letos v London.

Naravna vina skupaj s prijatelji raziskujem, iščem, kupujem, pokušam, uživam,.. predvsem zadnja leta. Konzorcija VinNatur in ViniVeri in prijatelj Andrej so mi bili pri tem v veliko pomoč, Isabelle pa v zgodbi naravnih vin dela velik korak naprej. Kako?

Razpravam o tem kaj naravno vino v resnici je ali ni, ni videti konca, čeprav je moje osebno prepričanje povsem drugačno. Menim, da v resnici ni prav težko definirati naravno vino, vendar tale objava ni namenjena tej temi. Namenjena je povabilu k obisku “RAW” sejma v Londonu 21. in 21. Maja oz. vsaj k ogledu spletne strani, kjer boste našli pravo bogastvo informacij o vinarjih, vinih, pogledih… Pomembno je, da Isabelle na odličen način promovira naravna vina, obenem pa zelo jasno in enostavno razlaga, kakšno naj naravno vino bo, kaj naj vsebuje – ali bolje – kakšno naj NE bo in kaj naj NE vsebuje. Nisem bio, eko, organsko ali biodinamični ekstremist, vendar pa bolj, kot kdajkoli prej vem, kaj želim in pričakujem od vina. V enem stavku – uživati želim v vinu, ki mi pove: “Prihajam od tu… ali prihajam od tam, ..”. Iz Štajerske, Brd, Etne na Siciliji, piemontskih gričev,…  Ne želim piti šardoneja iz Goriških Brd, ki ima okus kot chablis iz burgundije.

Preko 200 pridelovalcev iz celega sveta s preko 800 vzorci vin se bo letos udeležilo sejma RAW. Ta vina vsa po vrsti povedo iz kje izvirajo, pa če nam je to všeč ali ne. Zdaj lahko mirno rečem, da mi nerello mascalese iz Sicilije ustreza ali pa ne, da mi je šardone iz burgundije všeč ali ne, saj so okusi pravi, realni, z odsevom in značilnostmi terroir-ja in vsake letine posebej. Ni aromatičnih kvasovk, ni stabilizatorjev, kisline so pristne in nedotaknjene itd. itd.

Naravna vina so dejstvo. Ne gre za modno muho, za nekaj kar je trenutno “in” ter bo čez par sezon izginilo. Je nekaj, kar je nekoč bilo, mi pa imamo srečo, da smo doživeli povratek te pristnosti. Na sejmu bomo poleg vinarjev in njihovih vin, imeli priložnost poslušati različne, zelo zanimive diskusije. Ena najpomembnejših tem, o kateri se bo razpravljalo je pristnost. Danes vemo, da NIKOLI ne vemo, kaj določeno vino v resnici vsebuje . Vsaka embalaža s hrano ali pijačo, ki jo kupite v vaši trgovini mora imeti navedene natančne podatke o vsebini, dodatkih, konzervansih … a ne vino. Moje močno mnenje je, da se mora to spremeniti. Pravico imamo vedeti ali je v steklenici, ki jo ravno odpiramo, pristno vino ali le alkoholna pijača, izdelana na bazi grozdja – ali še slabše – njegovega koncentrata ter polna dodatkov.

Vina, predstavljena na sejmu RAW bodo opremljena z vsemi informacijami glede dodanega (ali ne) žvepla (SO2) ali katerekoli druge snovi oz. intervencije.

Resnično se veselim. Hvala Isabelle!

Fotografija: “That Crazy French Woman”

 

P.S.

Na sejmu bo prisotnih kar nekaj vrhunskih slovenskih vinarjev, tako iz Slovenije, kot iz zamejstva. Nedavno sem se v New Yorku prepričal, da so Aleš Kristančič, Čotar, Kogl, Mlečnik in še precej drugih, tisti, ki so za promocijo Slovenije naredili več, kot vsi diplomatski zbori skupaj.

 



Osebno sem jo spoznal med obiskom sejma naravnih vin VinNatur v Vicenzi (Villa Favorita), konec letošnjega Marca. Isabelle Legeron sem poznal iz njenih odličnih TV dokumentarcev. Njena oddaja o Gruziji, njenih ljudeh, kulturi, predvsem pa vinih me je še posebej navdušila. Ko sva se ob mizi odlične vinarke iz pokrajine Trento-Alto Adige, Elisabete Foradori, pogovarjala o Sloveniji, naravnih vinih … mi je začela govoriti o sejmu RAW fair, ki ga drugo leto zapored organizira v Londonu in me prijazno povabila tja. Po ogledu njene ter spletne strani RAW fair sem bil odločen, da grem letos v London.

Naravna vina skupaj s prijatelji raziskujem, iščem, kupujem, pokušam, uživam,.. predvsem zadnja leta. Konzorcija VinNatur in ViniVeri in prijatelj Andrej so mi bili pri tem v veliko pomoč, Isabelle pa v zgodbi naravnih vin dela velik korak naprej. Kako?

Razpravam o tem kaj naravno vino v resnici je ali ni, ni videti konca, čeprav je moje osebno prepričanje povsem drugačno. Menim, da v resnici ni prav težko definirati naravno vino, vendar tale objava ni namenjena tej temi. Namenjena je povabilu k obisku “RAW” sejma v Londonu 21. in 21. Maja oz. vsaj k ogledu spletne strani, kjer boste našli pravo bogastvo informacij o vinarjih, vinih, pogledih… Pomembno je, da Isabelle na odličen način promovira naravna vina, obenem pa zelo jasno in enostavno razlaga, kakšno naj naravno vino bo, kaj naj vsebuje – ali bolje – kakšno naj NE bo in kaj naj NE vsebuje. Nisem bio, eko, organsko ali biodinamični ekstremist, vendar pa bolj, kot kdajkoli prej vem, kaj želim in pričakujem od vina. V enem stavku – uživati želim v vinu, ki mi pove: “Prihajam od tu… ali prihajam od tam, ..”. Iz Štajerske, Brd, Etne na Siciliji, piemontskih gričev,…  Ne želim piti šardoneja iz Goriških Brd, ki ima okus kot chablis iz burgundije.

Preko 200 pridelovalcev iz celega sveta s preko 800 vzorci vin se bo letos udeležilo sejma RAW. Ta vina vsa po vrsti povedo iz kje izvirajo, pa če nam je to všeč ali ne. Zdaj lahko mirno rečem, da mi nerello mascalese iz Sicilije ustreza ali pa ne, da mi je šardone iz burgundije všeč ali ne, saj so okusi pravi, realni, z odsevom in značilnostmi terroir-ja in vsake letine posebej. Ni aromatičnih kvasovk, ni stabilizatorjev, kisline so pristne in nedotaknjene itd. itd.

Naravna vina so dejstvo. Ne gre za modno muho, za nekaj kar je trenutno “in” ter bo čez par sezon izginilo. Je nekaj, kar je nekoč bilo, mi pa imamo srečo, da smo doživeli povratek te pristnosti. Na sejmu bomo poleg vinarjev in njihovih vin, imeli priložnost poslušati različne, zelo zanimive diskusije. Ena najpomembnejših tem, o kateri se bo razpravljalo je pristnost. Danes vemo, da NIKOLI ne vemo, kaj določeno vino v resnici vsebuje . Vsaka embalaža s hrano ali pijačo, ki jo kupite v vaši trgovini mora imeti navedene natančne podatke o vsebini, dodatkih, konzervansih … a ne vino. Moje močno mnenje je, da se mora to spremeniti. Pravico imamo vedeti ali je v steklenici, ki jo ravno odpiramo, pristno vino ali le alkoholna pijača, izdelana na bazi grozdja – ali še slabše – njegovega koncentrata ter polna dodatkov.

Vina, predstavljena na sejmu RAW bodo opremljena z vsemi informacijami glede dodanega (ali ne) žvepla (SO2) ali katerekoli druge snovi oz. intervencije.

Resnično se veselim. Hvala Isabelle!

Fotografija: “That Crazy French Woman”

 

P.S.

Na sejmu bo prisotnih kar nekaj vrhunskih slovenskih vinarjev, tako iz Slovenije, kot iz zamejstva. Nedavno sem se v New Yorku prepričal, da so Aleš Kristančič, Čotar, Kogl, Mlečnik in še precej drugih, tisti, ki so za promocijo Slovenije naredili več, kot vsi diplomatski zbori skupaj.