Naslovna slikca

Obiščite tudi spletno stran:
Naravna vina

Malvazija (Istrska)

Posted on
15. april, 2012

Malvazija je bela sorta, značilna predvsem za mediteran, čeprav jo poznamo tudi kot rdečo sorto (Malvasia Nera), ki se največkrat pojavlja v italijanskih pokrajinah Piemont in Puglia. Istrska malvazija ali enostavno malvazija je torej bela sorta, ki jo najdemo na Hrvaškem, v Sloveniji in Italiji ter daje srednje aromatična vina, ki so na vonju nekje med cvetličnim (akacijin cvet) in sadnim (jabolka, slive, marelice). Okus je poln, ter pri zrelem vinu pogosto lepo zaokrožen. Pri nekaterih svežih vinih je lahko pookus rahlo “sladkast”, čeprav gre za suho vino. Barva je slamnato do zlato rumena, kar pa seveda ne velja za macerirane malvazije, kjer je barva temno rumena do oranžna. V Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem je seveda množica pridelovalcev, nekaj od teh pa prideluje izvrstne naravne malvazije. Na Hrvaškem bi izpostavil sledeče: Giorgio Clai, KabolaRoxanich. Slednji je reden gost na festivalih naravnih vin v Evropi in svetu. V Sloveniji imamo nekaj izjemnih primerkov naravnih malvazij. GordiaKlabjanJNKRodica, … mene osebno pa vedno znova osupne barva, vonj ter poln, mineralni a hkrati sadno pikantni okus malvazij Čotar, ter Malvazije Amfora, ki jo ob pomoči Branka Čotarja prideluje in doneguje g. Svetozar Raspopović, bolj znan kot lastnik restavracije AS v Ljubljani, kjer boste v njegovi malvaziji tudi najlaže uživali. Pri obeh pridelovalcih je značilna prijetna mineralnost, relativno nizka alkoholna stopnja, izjemna zaokroženost, skratka Kras v svoji najboljši izvedbi. Izjemne naravne malvazije najdemo tudi na italijanski strani krasa: ŠkerkZidarich in Škerljpridelujejo odlična naravna vina. Seveda je dobrih pridelovalcev še mnogo, izpostavil sem tiste, ki po mojem mnenju spadajo v vrh ponudbe.

Fotografije nekaterih zgoraj omenjenih:

Mavazija Gordia, Ankaran

Malvazija Gordia Ankaran

Malvazija Čotar, Gorjansko, Kras

Malvazija Čotar Forjansko Kras

Malvazija, Amfora, Raspopović

Malvazija Amfora Raspopovič



Malvazija je bela sorta, značilna predvsem za mediteran, čeprav jo poznamo tudi kot rdečo sorto (Malvasia Nera), ki se največkrat pojavlja v italijanskih pokrajinah Piemont in Puglia. Istrska malvazija ali enostavno malvazija je torej bela sorta, ki jo najdemo na Hrvaškem, v Sloveniji in Italiji ter daje srednje aromatična vina, ki so na vonju nekje med cvetličnim (akacijin cvet) in sadnim (jabolka, slive, marelice). Okus je poln, ter pri zrelem vinu pogosto lepo zaokrožen. Pri nekaterih svežih vinih je lahko pookus rahlo “sladkast”, čeprav gre za suho vino. Barva je slamnato do zlato rumena, kar pa seveda ne velja za macerirane malvazije, kjer je barva temno rumena do oranžna. V Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem je seveda množica pridelovalcev, nekaj od teh pa prideluje izvrstne naravne malvazije. Na Hrvaškem bi izpostavil sledeče: Giorgio Clai, KabolaRoxanich. Slednji je reden gost na festivalih naravnih vin v Evropi in svetu. V Sloveniji imamo nekaj izjemnih primerkov naravnih malvazij. GordiaKlabjanJNKRodica, … mene osebno pa vedno znova osupne barva, vonj ter poln, mineralni a hkrati sadno pikantni okus malvazij Čotar, ter Malvazije Amfora, ki jo ob pomoči Branka Čotarja prideluje in doneguje g. Svetozar Raspopović, bolj znan kot lastnik restavracije AS v Ljubljani, kjer boste v njegovi malvaziji tudi najlaže uživali. Pri obeh pridelovalcih je značilna prijetna mineralnost, relativno nizka alkoholna stopnja, izjemna zaokroženost, skratka Kras v svoji najboljši izvedbi. Izjemne naravne malvazije najdemo tudi na italijanski strani krasa: ŠkerkZidarich in Škerljpridelujejo odlična naravna vina. Seveda je dobrih pridelovalcev še mnogo, izpostavil sem tiste, ki po mojem mnenju spadajo v vrh ponudbe.

Fotografije nekaterih zgoraj omenjenih:

Mavazija Gordia, Ankaran

Malvazija Gordia Ankaran

Malvazija Čotar, Gorjansko, Kras

Malvazija Čotar Forjansko Kras

Malvazija, Amfora, Raspopović

Malvazija Amfora Raspopovič