Naslovna slikca

Obiščite tudi spletno stran:
Naravna vina

Label Grand Karakterre 3

Posted on
1. december, 2014

Mineva dve leti od prve izvedbe festivala Label Grand Karakterre, ki se je zadnji dan Novembra in prvi dan Decembra 2012 odvijal v restavraciji “Apetit” v Zagrebu. Od te prve, lahko bi rekli pilotske izvedbe festivala, smo z Markom Kovačem in Nikom Đukanom prehodili in prevozili dolge poti in ceste, predegustirali nekaj tisoč vzorcev naravnih ali “terroir” vin, obiskali mnoge festivale in na desetine vinarjev v Evropi,  vmes v Ljubljani in Zagrebu organizirali Label Grand Karakterre 2 in prišli do trenutka, ko se nam zelo hitro bliža tretja izvedba festivala. Cilj je bil vedno in predvsem predstavitev in promocija naravnih ali “terroir”vin, ki izhajajo iz bioloških ali biodinamičnih vinogradov in so kasneje v kleti vinificirana z minimalnimi možnimi intervencijami – neuporabo kemikalij in komercialnih enoloških sredstev ter brez nepotrebnih mehanskih intervencij. Obenem smo želeli ustvariti prijeten kraj in vzdušje za druženje, pogovore in izmenjavo izkušenj tako vinarjev kot vseh nas ostalih, ki tako cenimo pristna vina s karakterjem. Festival je lani prvič potekal v dveh glavnih mestih sosednjih držav. V Ljubljani je prireditev, ki je gostila preko 70 vinarjev iz sedmih držav, potekala na Ljubljanskem gradu – izjemni lokaciji, ki je ponudila še posebej lepo atmosfero, tako za vinarje, kot za obiskovalce.

 
–  utrinek iz lanske prireditve na Ljubljanskem gradu –
 B60K2704
 

Ljubljana in Zagreb sta z lansko 2. izvedbo festivala Label Grand Karakterre postali regionalni središči “terroir” vin, katerih osnova so ekološki in biodinamični vinogradi. Letošnji festival bo potekal v petek, 12. Decembra v Ljubljani in soboto, 13. Decembra v Zagrebu. Gostil bo preko 75 vinarjev iz Argentine, Avstrije, Češke, Francije, Gruzije, Madžarske, Italije, Nemčije, Slovaške, Španije in Slovenije ter obenem ponudil degustacijo čistih sakejev najboljših družinskih proizvajalcev Japonske. Mesti bosta ponovno gostili nekatera od največjih imen iz sveta vin, obenem pa bo to eno največjih mednarodnih srečanj vinarjev v regiji nasploh. Festival se bo med 12.30. in 20. uro v Ljubljani ponovno odvijal na Ljubljanskem gradu, v Zagrebu pa v Hotelu Westin.

Vinarji bodo svoja vina predstavljali osebno in ne preko trgovcev, distributerjev ali zastopnikov. Gre za vrhunske in ugledne vinske kleti, ki se redno pojavljajo na ekoloških in biodinamičnih festivalih v Londonu, Parizu, New Yorku, Tokiju…  Tretja izvedba festivala bo obenem tudi najkakovostnejša doslej, saj bomo med drugim gostili vinarje iz Burgundije, Bordoja in Šampanje. Prvič bo v Ljubljani in Zagrebu osebno prisoten vinar iz zibelke vina – Gruzije.  Še posebej smo ponosni, da je naš festival le eden od treh na svetu, katerih se letno udeleži naš zamejski rojak in eden največjih imen “terroir” vin na svetu – Paolo Vodopivec.

–  Paolo Vodopivec –

1959397_647973728657377_1890997891250835814_n

Letos bo pred odprtjem degustacijskega dela festivala prvič potekala tudi Label Grand konferenca, namenjena vinarjem, poklicnim gastronomom in drugim zainteresiranim. Na konferenci bodo kot govorci nastopili nekateri najuglednejši predstavniki sveta naravnih vin in gastronomije: Alexandre Bain (vinar, Poully Fume, Loara, Francija), Jean-Yves Bizot (vinar, Vosne-Romanée, Burgundija, Francija), Sepp Muster (vinar, Štajerska, Avstrija), Alberto Farinasso (prezidij Slow Food, Bra, Italija), Alice Feiring (pisateljica in novinarka, New York), Enrico Vignoli (Osteria Francescana, Modena, Italija – 3. restavracija na svetu), Nik Orosi (najboljši hrvaški barista, Eli’s Caffe, Zagreb). Podrobnejšo predstavitev gostov smo pripravili na koncu tega zapisa. V času festivala bodo potekale tudi delavnice. Naj omenim samo nekatere: Renski Rizling; Predstavitev vrhunskih kozarcev Zalto; Valter in Klemen Mlečnik bosta premierno predstavila vini: Rebula in cuvée Ana letnika 2009 …

–  delavnica: čisti sakeji –

B60K2965

 

Podobno kot lani, smo postavli pogoje, ki naj jih izpolnjuje vinar, ki se udeležuje našega festivala:

– ekološka (biološka), biodinamična ali podobna pridelava (certificirana ali v fazi certificiranja)

– neuporaba kemikalij v vinogradu in kleti

– spontana fermentacije (brez uporabe komercialnih, selekcioniranih kvasovk)

– tehnično korektna vina

Slednje je bilo in bo predmet razprav. Konvencionalna vina namreč danes na trgu absolutno prevladujejo. Menim, da je preko 98% vin pridelanih na moderen, konvencionalni način, kjer se v vinogradih redno uporablja umetna gnojila, herbicide, pesticide, sistemike … Posledica so vedno bolj osiromašena, lahko bi dejali mrtva tla in na bolezni izjemno občutljive trte, ki so pogosto nadpovprečno obremenjene. Grozdje iz takšnih vinogradov seveda v klet ne prinese lastnih, avtohtonih kvasovk, zato je potrebno uporabiti komercialne, ki pa vinu že spremenijo značaj. Pri vinifikaciji takšnega grozdnega soka je potrebno uporabiti še cel kup enoloških sredstev in mehanskih procesov, da bi na koncu dobili dostojen rezultat. Takšno vino je seveda bolj ali manj “tehnično” in mnogi naravna ali “terroir” vina primerjajo ravno s temi, kar pa po mojem menju ni pravi pristop. 

Strinjam se, da se na festivalih naravnih vin vedno pojavi tudi nekaj vin, ki sodijo edino v kanal, saj so polna napak ali bolezni, a vendar je potrebno poudariti, da pri spontani fermentaciji pogosto dobimo vina, pri katerih so nekatere arome (tako vonj in okus kot pookus) zaradi kompleksnosti avtohtonih kvasovk in načina vinifikacije, lahko izražene precej močneje kot pri tehničnih vinih. A to, dragi moji, še niso napake. Svetovno znana vina iz kleti Chateau Musar v Libanonu imajo n.pr. namenoma rahlo izražen “brett”, kar bi nekateri nemudoma označili za napako. Denis Montanar (Borc Dodon) ima v svojih vinih namenoma hlapne kisline ravno malo nad “uradno” dovoljeno mejo in mnogi njegova vina obožujejo ravno zaradi tega. Pri belih vinih, ki so nastala po postopku daljše maceracije, lahko pogosto zaznamo malo bolj izraženo oksidativno noto, ki pa še ne pomeni, da je vino oksidirano. Dejstvo, da neko vino odstopa od večine vin, ki jih danes najdemo na trgu, pač še ne pomeni, da je s tem vinom karkoli narobe, le večina ljudi takšnih vin ni (več) vajena. Ni vse zlato kar se sveti, ravno tako pa ni vsaka, malo bolj izražena vinska aroma, napaka. Bodimo malo bolj odprti in dopustimo, da se tradicionalna vina vrnejo v naš vsakdanjik. Tista kakovostna, seveda. Slaba bo trg hitro prepoznal in zavrgel, verjemite. 

Dragi prijatelji, mi v Label Grad Karakterre smo predvsem ljudje, ki globoko spoštujemo kakovostna naravna vina. Seveda jih tudi promoviramo in prodajamo. Trenutno je to edini tovrstni festival v regiji, ki pokriva celoten spekter naravnih vin: bela, bela macerirana, rose, rdeča in peneča. S konferenco festival dokončno utrjuje svojo vlogo referenčnega dogodka za ljubitelje in profesionalce in upamo, da se nam boste pri tem pridružili.

V Ljubljani boste lahko vstopnice kupili tako na vhodu v dvorani Palacij in Stanovsko dvorano, v katerih bo potekala prireditev, kot tudi na spodnji postaji vzpenjače. V primeru, da vstopnico kupite na spodnji postaji vzpenjače, cena, 16 € poleg degustacije, vključuje tudi povratno vozovnico za vzpenjačo, s čimer smo vam želeli prihraniti težave s parkiranjem, ki se lahko pojavijo na Ljubljanskem gradu.

 

Sedaj pa še kratka predstavitev govorcev na 1. Label Grand konferenci, ki se bo pričela ob 10.00 uri.

 

Alice Feiring – The Feiring Line newsletter, New York 

* Alice spade med vodilne vinske pisce na svetu. Redno izdaja “newsletter”, ki pokriva “terroir” vina (in hrano), izdala je nekaj knjig, ki pokrivajo tematiko iz različnih zornih kotov, med drugim je vrhunska poznavalka Gruzije. Je izjemna promotorka majhnih vinarjev, ki svoja vina pridelujejo po tradicionalni, trajnostni filozofiji z minimalnimi intervencijami. Vsekakor vredna branja.

 Alberto Farinasso – Slow Food, Bra

* Alberto je, v prvi vrsti eden od ljudi z največjim in izjemno poglobljenim znanjem in razumevanjem vina in hrane na svetu. Med drugim deluje v prezidiju Slow Food, kjer širi svoje znanje in kulturo uživanja hrane in vina, organizira promocijske dogodke in podpira tisto najboljše iz sveta vina in hrane. Človek, ki ga je vredno spoznati.

 Alexandre Bain – vinar, Pouilly-Fume, Loara, Francija 

* Alexandre je vinar, človek zemlje, človek terroir-ja, človek trajnostnega, biološkega kmetovanja. Ob prvi degustaciji njegovih vin sem bil šokiran nad resničnim, iskrenim in intenzivnim izrazom njegovega majhnega kosa zemlje, na kateri so vinogradi. Človek, s katerim se pogovarjaš o vinih brez dodanega žvepla.

 Enrico Vignoli – Osteria Francescana & Postrivoro, Modena 

* Težko boste našli človeka, ki gre v raziskovanju hrane tako daleč v svet in tako globoko v podrobnosti, kot Enrico. To počne, da bi užival in delil svoje izkušnje s svetom in ob tem ustvaril platformo za boljši svet hrane danes, jutri, pojutrišnjem… Človek za pogovor o hrani sestavinah, vrhunski restavraciji, najboljših chef-ih …

 Jean-Yves Bizot – vinar, Vosne-Romanee, Burgundija, Francija 

* Biološko delo v Burgundiji od leta 1997. Ena najmanjših kleti v regiji. Brezkompromisno usmerjen v kakovost, subtilnost in eleganco. Človek, ki v mnogočem spreminja svet vin (na boljše). Tega seveda nikoli ne omeni ali celo napiše na etiketo, morali smo ugotoviti sami. Njegova prisotnost je resnično velika čast. (kakor seveda tudi prisotnost ostalih govorcev). Človek. The Man!

 Nik Orosi – Eli’s Caffe, Zagreb 

* Torej, Nik je “crazy barista iz Ilice”! In pripravlja eno od najboljših kav na svetu. In močno je spremenil regijsko “kavno krajino”. In v bližnji prihodnosti bo pustil svoj pečat tudi globalni “kavni krajini”. Verjemite. Človek za pogovor o kavi, vendar ne o Nespressu.

Sepp Muster – vinar, Leutschach

* Več kot vinar. Človek, ki je glede vinarstva v življenju tvegal vse, izključno zato, ker je močno verjel v poudarjen izraz terroir-ja vinogradov njegove rodne vasi na Avstrijskem Štajerskem. Njegove zgodbe verjetno ne poznate, pa bi jo morali. Človek, ki vam bo ponudil vina, ki sodijo med najbolj strukturirana, subtilna in elegantna na svetu! Brez pretiravanja.

 

Veselimo se druženja z vami!

 

Primož Štajer

Marko Kovač

Niko Đukan

 

Obiščite nas tudi na facebook straneh:

Ljubljana

Zagreb

 

 

 

 



Mineva dve leti od prve izvedbe festivala Label Grand Karakterre, ki se je zadnji dan Novembra in prvi dan Decembra 2012 odvijal v restavraciji “Apetit” v Zagrebu. Od te prve, lahko bi rekli pilotske izvedbe festivala, smo z Markom Kovačem in Nikom Đukanom prehodili in prevozili dolge poti in ceste, predegustirali nekaj tisoč vzorcev naravnih ali “terroir” vin, obiskali mnoge festivale in na desetine vinarjev v Evropi,  vmes v Ljubljani in Zagrebu organizirali Label Grand Karakterre 2 in prišli do trenutka, ko se nam zelo hitro bliža tretja izvedba festivala. Cilj je bil vedno in predvsem predstavitev in promocija naravnih ali “terroir”vin, ki izhajajo iz bioloških ali biodinamičnih vinogradov in so kasneje v kleti vinificirana z minimalnimi možnimi intervencijami – neuporabo kemikalij in komercialnih enoloških sredstev ter brez nepotrebnih mehanskih intervencij. Obenem smo želeli ustvariti prijeten kraj in vzdušje za druženje, pogovore in izmenjavo izkušenj tako vinarjev kot vseh nas ostalih, ki tako cenimo pristna vina s karakterjem. Festival je lani prvič potekal v dveh glavnih mestih sosednjih držav. V Ljubljani je prireditev, ki je gostila preko 70 vinarjev iz sedmih držav, potekala na Ljubljanskem gradu – izjemni lokaciji, ki je ponudila še posebej lepo atmosfero, tako za vinarje, kot za obiskovalce.

 
–  utrinek iz lanske prireditve na Ljubljanskem gradu –
 B60K2704
 

Ljubljana in Zagreb sta z lansko 2. izvedbo festivala Label Grand Karakterre postali regionalni središči “terroir” vin, katerih osnova so ekološki in biodinamični vinogradi. Letošnji festival bo potekal v petek, 12. Decembra v Ljubljani in soboto, 13. Decembra v Zagrebu. Gostil bo preko 75 vinarjev iz Argentine, Avstrije, Češke, Francije, Gruzije, Madžarske, Italije, Nemčije, Slovaške, Španije in Slovenije ter obenem ponudil degustacijo čistih sakejev najboljših družinskih proizvajalcev Japonske. Mesti bosta ponovno gostili nekatera od največjih imen iz sveta vin, obenem pa bo to eno največjih mednarodnih srečanj vinarjev v regiji nasploh. Festival se bo med 12.30. in 20. uro v Ljubljani ponovno odvijal na Ljubljanskem gradu, v Zagrebu pa v Hotelu Westin.

Vinarji bodo svoja vina predstavljali osebno in ne preko trgovcev, distributerjev ali zastopnikov. Gre za vrhunske in ugledne vinske kleti, ki se redno pojavljajo na ekoloških in biodinamičnih festivalih v Londonu, Parizu, New Yorku, Tokiju…  Tretja izvedba festivala bo obenem tudi najkakovostnejša doslej, saj bomo med drugim gostili vinarje iz Burgundije, Bordoja in Šampanje. Prvič bo v Ljubljani in Zagrebu osebno prisoten vinar iz zibelke vina – Gruzije.  Še posebej smo ponosni, da je naš festival le eden od treh na svetu, katerih se letno udeleži naš zamejski rojak in eden največjih imen “terroir” vin na svetu – Paolo Vodopivec.

–  Paolo Vodopivec –

1959397_647973728657377_1890997891250835814_n

Letos bo pred odprtjem degustacijskega dela festivala prvič potekala tudi Label Grand konferenca, namenjena vinarjem, poklicnim gastronomom in drugim zainteresiranim. Na konferenci bodo kot govorci nastopili nekateri najuglednejši predstavniki sveta naravnih vin in gastronomije: Alexandre Bain (vinar, Poully Fume, Loara, Francija), Jean-Yves Bizot (vinar, Vosne-Romanée, Burgundija, Francija), Sepp Muster (vinar, Štajerska, Avstrija), Alberto Farinasso (prezidij Slow Food, Bra, Italija), Alice Feiring (pisateljica in novinarka, New York), Enrico Vignoli (Osteria Francescana, Modena, Italija – 3. restavracija na svetu), Nik Orosi (najboljši hrvaški barista, Eli’s Caffe, Zagreb). Podrobnejšo predstavitev gostov smo pripravili na koncu tega zapisa. V času festivala bodo potekale tudi delavnice. Naj omenim samo nekatere: Renski Rizling; Predstavitev vrhunskih kozarcev Zalto; Valter in Klemen Mlečnik bosta premierno predstavila vini: Rebula in cuvée Ana letnika 2009 …

–  delavnica: čisti sakeji –

B60K2965

 

Podobno kot lani, smo postavli pogoje, ki naj jih izpolnjuje vinar, ki se udeležuje našega festivala:

– ekološka (biološka), biodinamična ali podobna pridelava (certificirana ali v fazi certificiranja)

– neuporaba kemikalij v vinogradu in kleti

– spontana fermentacije (brez uporabe komercialnih, selekcioniranih kvasovk)

– tehnično korektna vina

Slednje je bilo in bo predmet razprav. Konvencionalna vina namreč danes na trgu absolutno prevladujejo. Menim, da je preko 98% vin pridelanih na moderen, konvencionalni način, kjer se v vinogradih redno uporablja umetna gnojila, herbicide, pesticide, sistemike … Posledica so vedno bolj osiromašena, lahko bi dejali mrtva tla in na bolezni izjemno občutljive trte, ki so pogosto nadpovprečno obremenjene. Grozdje iz takšnih vinogradov seveda v klet ne prinese lastnih, avtohtonih kvasovk, zato je potrebno uporabiti komercialne, ki pa vinu že spremenijo značaj. Pri vinifikaciji takšnega grozdnega soka je potrebno uporabiti še cel kup enoloških sredstev in mehanskih procesov, da bi na koncu dobili dostojen rezultat. Takšno vino je seveda bolj ali manj “tehnično” in mnogi naravna ali “terroir” vina primerjajo ravno s temi, kar pa po mojem menju ni pravi pristop. 

Strinjam se, da se na festivalih naravnih vin vedno pojavi tudi nekaj vin, ki sodijo edino v kanal, saj so polna napak ali bolezni, a vendar je potrebno poudariti, da pri spontani fermentaciji pogosto dobimo vina, pri katerih so nekatere arome (tako vonj in okus kot pookus) zaradi kompleksnosti avtohtonih kvasovk in načina vinifikacije, lahko izražene precej močneje kot pri tehničnih vinih. A to, dragi moji, še niso napake. Svetovno znana vina iz kleti Chateau Musar v Libanonu imajo n.pr. namenoma rahlo izražen “brett”, kar bi nekateri nemudoma označili za napako. Denis Montanar (Borc Dodon) ima v svojih vinih namenoma hlapne kisline ravno malo nad “uradno” dovoljeno mejo in mnogi njegova vina obožujejo ravno zaradi tega. Pri belih vinih, ki so nastala po postopku daljše maceracije, lahko pogosto zaznamo malo bolj izraženo oksidativno noto, ki pa še ne pomeni, da je vino oksidirano. Dejstvo, da neko vino odstopa od večine vin, ki jih danes najdemo na trgu, pač še ne pomeni, da je s tem vinom karkoli narobe, le večina ljudi takšnih vin ni (več) vajena. Ni vse zlato kar se sveti, ravno tako pa ni vsaka, malo bolj izražena vinska aroma, napaka. Bodimo malo bolj odprti in dopustimo, da se tradicionalna vina vrnejo v naš vsakdanjik. Tista kakovostna, seveda. Slaba bo trg hitro prepoznal in zavrgel, verjemite. 

Dragi prijatelji, mi v Label Grad Karakterre smo predvsem ljudje, ki globoko spoštujemo kakovostna naravna vina. Seveda jih tudi promoviramo in prodajamo. Trenutno je to edini tovrstni festival v regiji, ki pokriva celoten spekter naravnih vin: bela, bela macerirana, rose, rdeča in peneča. S konferenco festival dokončno utrjuje svojo vlogo referenčnega dogodka za ljubitelje in profesionalce in upamo, da se nam boste pri tem pridružili.

V Ljubljani boste lahko vstopnice kupili tako na vhodu v dvorani Palacij in Stanovsko dvorano, v katerih bo potekala prireditev, kot tudi na spodnji postaji vzpenjače. V primeru, da vstopnico kupite na spodnji postaji vzpenjače, cena, 16 € poleg degustacije, vključuje tudi povratno vozovnico za vzpenjačo, s čimer smo vam želeli prihraniti težave s parkiranjem, ki se lahko pojavijo na Ljubljanskem gradu.

 

Sedaj pa še kratka predstavitev govorcev na 1. Label Grand konferenci, ki se bo pričela ob 10.00 uri.

 

Alice Feiring – The Feiring Line newsletter, New York 

* Alice spade med vodilne vinske pisce na svetu. Redno izdaja “newsletter”, ki pokriva “terroir” vina (in hrano), izdala je nekaj knjig, ki pokrivajo tematiko iz različnih zornih kotov, med drugim je vrhunska poznavalka Gruzije. Je izjemna promotorka majhnih vinarjev, ki svoja vina pridelujejo po tradicionalni, trajnostni filozofiji z minimalnimi intervencijami. Vsekakor vredna branja.

 Alberto Farinasso – Slow Food, Bra

* Alberto je, v prvi vrsti eden od ljudi z največjim in izjemno poglobljenim znanjem in razumevanjem vina in hrane na svetu. Med drugim deluje v prezidiju Slow Food, kjer širi svoje znanje in kulturo uživanja hrane in vina, organizira promocijske dogodke in podpira tisto najboljše iz sveta vina in hrane. Človek, ki ga je vredno spoznati.

 Alexandre Bain – vinar, Pouilly-Fume, Loara, Francija 

* Alexandre je vinar, človek zemlje, človek terroir-ja, človek trajnostnega, biološkega kmetovanja. Ob prvi degustaciji njegovih vin sem bil šokiran nad resničnim, iskrenim in intenzivnim izrazom njegovega majhnega kosa zemlje, na kateri so vinogradi. Človek, s katerim se pogovarjaš o vinih brez dodanega žvepla.

 Enrico Vignoli – Osteria Francescana & Postrivoro, Modena 

* Težko boste našli človeka, ki gre v raziskovanju hrane tako daleč v svet in tako globoko v podrobnosti, kot Enrico. To počne, da bi užival in delil svoje izkušnje s svetom in ob tem ustvaril platformo za boljši svet hrane danes, jutri, pojutrišnjem… Človek za pogovor o hrani sestavinah, vrhunski restavraciji, najboljših chef-ih …

 Jean-Yves Bizot – vinar, Vosne-Romanee, Burgundija, Francija 

* Biološko delo v Burgundiji od leta 1997. Ena najmanjših kleti v regiji. Brezkompromisno usmerjen v kakovost, subtilnost in eleganco. Človek, ki v mnogočem spreminja svet vin (na boljše). Tega seveda nikoli ne omeni ali celo napiše na etiketo, morali smo ugotoviti sami. Njegova prisotnost je resnično velika čast. (kakor seveda tudi prisotnost ostalih govorcev). Človek. The Man!

 Nik Orosi – Eli’s Caffe, Zagreb 

* Torej, Nik je “crazy barista iz Ilice”! In pripravlja eno od najboljših kav na svetu. In močno je spremenil regijsko “kavno krajino”. In v bližnji prihodnosti bo pustil svoj pečat tudi globalni “kavni krajini”. Verjemite. Človek za pogovor o kavi, vendar ne o Nespressu.

Sepp Muster – vinar, Leutschach

* Več kot vinar. Človek, ki je glede vinarstva v življenju tvegal vse, izključno zato, ker je močno verjel v poudarjen izraz terroir-ja vinogradov njegove rodne vasi na Avstrijskem Štajerskem. Njegove zgodbe verjetno ne poznate, pa bi jo morali. Človek, ki vam bo ponudil vina, ki sodijo med najbolj strukturirana, subtilna in elegantna na svetu! Brez pretiravanja.

 

Veselimo se druženja z vami!

 

Primož Štajer

Marko Kovač

Niko Đukan

 

Obiščite nas tudi na facebook straneh:

Ljubljana

Zagreb