Vinar | Filip Koletnik |
---|---|
Certifikat | ekološka pridelava |
Pokrajina in dežela | Istra, Hrvaška, Južna Štajerska, Avstrija |
Barva | belo macerirano |
Sorta | istrska malvazija in chardonnay |
Letnik | 2017 |
Vinifikacija | v lesenih kadeh |
Maceracija | 9 mesecev |
Zorenje | 12 mesecev v rabljenih barikih |
Alk.stopnja | 12,5 % |
Sladkornja stopnja | suho |
Skupno žveplo | <50 mg/L |
Steklenica | 0,75 l |
Hrana | modra riba, škarpena ali grdobina v pečici, krškopoljski pujs ali mangalica (pečenke, žar) |
Zvrst istrske malvazije Filipa Koletnika in chardonnaya Hartmuta Aubella iz avstrijske Južne Štajerske.
Lepa jantarna barva, vonj pa cvetlično saden. Kisline so lepo izražene, sočne, tanini pa mehki in lepo vpeti v celoto. Vino vsekakor šele začenja svojo pot, zato ne preseneča, da je okus v tem trenutku izrazito saden – začutimo svežo marelico, belo breskev, zelo zrelo rdečo grenivko, hruško vodenko, jabolko kosmač … Slana mineralnost se sicer pojavi takoj, a jo bolj intenzivno začutimo v drugi fazi, predvsem pa v neverjetno dolgem pookusu, kjer se zelo sramežljivo pojavi nekaj terciarnih arom, predvsem oreščkov.