ZGODOVINA

Château le Puy leži na istem skalnem platoju kot Saint-Emilion
in Pomerol in gleda na prelepo dolino reke Dordogne. V starodavnih časih je bil zardi izjemnosti svojih vin, “chateau” znan pod imenom «Côteau des Merveilles» (hrib čudes). Vinogradi ležijo na drugi najvišji točki predela Gironde, na nadmorski višini 110 m, z mnogo sonca ter toplega in suhega vremena.

Današnji Château je leta 1832 zgradil prednik današnjih gospodarjev, Barthélemy AMOREAU, čeprav začetki segajo nazaj v 12. stoletje. Na posestvu še vedno stojijo stavbe iz kamnitih sten in zemlje.
V vinogradih je še vedno moč najti ostanke kamnitih orodij iz pradavnine.

Na začetku 21. stoletja se je pričelo z obnovo stavb, ki povezuje tradicionalno z modernim in tako prenaša tradicijo na nove generacije.

V vinogradih Château le Puy se kmetuje organsko in biodinamično, kar sta le moderna izraza za prakse, ki so se jih držali predniki: brez uporabe kemičnih gnojil, herbicidov, pesticidov in sintetičnih insekticidov.

Pri trgatvi se posveča posebna pozornost temu, da grozdje prispe v klet nepoškodovano, kar pomeni, da praktično popolnoma preprečijo oksidacijo mošta pred začetkom fermentacije, ki je spontana, torej brez dodajanja selekcioniranih kvasovk. Vinu se prav tako ne dodaja sladil.

Po fermentaciji vino zori v velikih in malih hrastovih sodih, kar traja do 24 mesecev. Vino iz vsakega soda se poskuša enkrat tedensko in tako stalno sledi razvoju vina. Vino se stekleniči v času mesečevega krajca, brez filtracije. Čepi so dodatno zaščiteni z voskom.

VINOGRADI

Površina: 51 hektarov na treh parcelah istega skalnega platoja Tipzemlje: Silikatno-ilovnata na ilovnato-kredasti podlagi

Sorte grozdja:

Rdeče:

85% Merlot
6% Cabernet Sauvignon 7% Cabernet Franc
1% Malbec
1% Carmenère

 

Belo:

100% Semillon.

Gostota sajenja: 5,000 trt na hektar
Povprečna starost trt: 50 let
Povprečni pridelek: 30 hl/hektar
(povprečje zadnjih 10 let)

  

VINIFIKACIJA

Selekcija grozdja: ročna trgatev s strogo selekcijo
Čas fermentacije: 2 do 4 tedne v odprtih kadeh.
Temperatura: 28 do 33° C v samo-regulacijskih cementnih kadeh Selekcija vin: na sonovi več degustacij odbora članov družine

ZORENJE

Vina Château le Puy so brez dodanega žvepla in zorijo v velikih in malih hrastovih sodih, izdelanih iz vrhunskega, zelo gostega hrastovega lesa. Čas zorenja je različen, glede na posamezni cuvée in lahko traja do 24 mesecev. Vina so redno “dinamizirana” (poseben način mešanja, razvit s strani družine AMOREAU) v odvisnosti od luninega koledarja ter posebnosti posameznega vina, definiranih s strani hišnih enologov, Pascal in Jean Pierre AMOREAU-a.

LETNE KOLIČINE

Blaise-Albert : 400 oštevilčenih steklenic

Barthélemy : 16,000 steklenic

Emilien : 125,000 steklenic

Marie-Cécile : 3,700 steklenic

Rose-Marie : 1,200 steklenic

Marie-Elisa : 500 steklenic