Naslovna slikca

Obiščite tudi spletno stran:
Naravna vina

Label Grand Karakterre 4

Posted on
1. december, 2015

Po treh letih Karakterrja v Zagrebu in Ljubljani smo se odločili, da festival vsaj za eno leto preselimo na Dunaj. V spodnjih vrsticah smo strnili razloge in povode za takšno odločitev. Vabljeni na Dunaj.   –  utrinek iz lanske prireditve na Ljubljanskem gradu – DUNAJ BO GOSTIL NAJVEČJI FESTIVAL EKOLOŠKIH IN BIODINAMIČNIH VIN V SREDNJI […]

Več

Label Grand Karakterre 3

Posted on
1. december, 2014

Mineva dve leti od prve izvedbe festivala Label Grand Karakterre, ki se je zadnji dan Novembra in prvi dan Decembra 2012 odvijal v restavraciji “Apetit” v Zagrebu. Od te prve, lahko bi rekli pilotske izvedbe festivala, smo z Markom Kovačem in Nikom Đukanom prehodili in prevozili dolge poti in ceste, predegustirali nekaj tisoč vzorcev naravnih […]

Več

Label Grand Karakterre 2

Posted on
26. oktober, 2013

Marka Kovača poznam približno dve leti. Do lanskega Novembra sva občasno komunicirala le preko Twitter-ja, potem pa sta se z Nikom Đukanom oglasila pri naši mizi na ljubljanskem festivalu vin in me povabila na njun festival Label Grand Karakterre, ki se je odvijal naslednji konec tedna. Vmes sem Marku ponudil pomoč pri izvedbi festivala, on pa […]

Več

Oranžno=Naravno, Naravno=Oranžno. Pa je res?

Posted on
1. oktober, 2013

Najprej – kaj je “oranžno” vino? Že nekaj časa opažam precejšnjo zmedo glede razumevanja naravnih vin. V Sloveniji in širši regiji precej ljudi enači oranžna, torej bela macerirana, z naravnimi vini in obratno. Ko omenimo naravna vina, precej sogovornikov odvrne, “aha, to so tista ta oranžna”… Kaj je tu res? Najprej razčistimo s pojmom “oranžna” […]

Več

RAW fair 2013

Posted on
24. maj, 2013

Prestolnica Velike Britanije je že nekaj časa tudi ena od svetovnih prestolnic uživanja bioloških in biodinamičnih vin. Cela vrsta barov in restavracij v Londonu ima na svojih vinskih kartah izvrstna naravna vina. Naj naštejem nekatere najbolj znane: Antidote, Brawn, Terroirs, Green&Blue, 40 Maltby Street, St. John, Hibiscus, Ducksoup, Tom Aikens, Hampshire Hog, Elliot’s cafe  … in še množica […]

Več

RAW fair 2013

Posted on
19. april, 2013

Obiskali smo najpomembnejši evropski festival naravno pridelanih vin RAW fair v Londonu. Več si lahko preberete na našem blogu.

Več

Ali je naravno vino zdravo?

Posted on
25. september, 2012

Odkar pomnim, celo mnogi zdravniki trdijo, da ima zaužit kozarec rdečega vina na dan, pozitivne učinke na naš organizem. Ali ima torej naravno rdeče vino še bolj pozitivne? Resnici na ljubo, ne verjamem v zdravo hrano, zdravo vino in podobne nesmisle. Vemo pa, da obstajajo še kako nezdravi načini prehranjevanja in življenja. Pri pretiravanju s količinami hrane, pri neraznolikosti, torej pretiravanju z eno vrsto hrane, bodisi hamburgerji iz McDonald’s-a, ali pa govedino iz eko kmetije, nam tisti kozarec rdečega ne bo prav nič pomagal.

Več

Vse italijanske penine so proseko (Prosecco)!

Posted on
19. avgust, 2012

Včeraj je moja draga iz vinoteke v centru Ljubljane prinesla proseko (Prosecco). Tistega pravega, iz okolice Trevisa. Vmes jo je natakar v specializiranem vinskem lokalu “Dvorni bar”, presenetil z izjemnim poznavanjem penin. Njej in prijateljici je namreč ponudil “slovenski proseko” – Medot, ter jima obenem razložil, da so vse italijanske penine prosecco!? Zadeva me sploh ne bi zanimala, če bi se zgodila v nekem zakotnem gostinskem lokalu, kjer sta višek vinske ponudbe odprti “vipavec” in cviček. Resnici na ljubo, se celo italijani zadnje čase prepirajo, kateri izraz naj bi enotno označeval njihove penine. V vinskih kartah jih ponavadi najdemo pod “bollicine” – torej mehurčki. Znotraj teh pa najdemo “frizzante”- rahlo peneča in “spumante” – klasična peneča vina, ki so lahko pridelana po klasični, šampanjski ali “charmat” metodi. Najprej glede slovenske penine Medot. Družina Simčič prideluje vse svoje penine po klasični, tradicionalni, torej šampanjski metodi. Osnova za njihove penine so rumena rebula (slovenska posebnost v peninah), ter klasični sorti za penine, chardonnay in pinot noir.

Več

Zastrupitev z jabolki in ali je vino res vino?

Posted on
2. julij, 2012

Eno jabolko na dan, prežene vse težave stran. A kje najti jabolko? Ne, ne hecam se. Sadje, ki ga v super, hiper in ne vem še kakšnih marketih, označujejo z napisom “jabolka”, je vse prej kot to. Vem za primer možakarja, ki je pred nekaj leti nekje prebral, kako neverjetno zdrava so jabolka in se odločil, da je skrajni čas, da naredi nekaj več za svoje zdravje. V tednih, ki so sledili je dosledno, vsak dan, pomalical dve kili “jabolk” iz bližnje trgovine. Lepega dne se mu je počutje nenadoma drastično poslabšalo. Tako drastično, da so ga hitro hospitalizirali ter začeli s preiskavami. Tudi po nekaj dneh niso odkrili vzroka tako slabega počutja, slabosti, … dokler ni nekdo od medicinskega osebja, po pogovoru s pacientom, posumil zakaj gre. Šlo je za zastrupitev s pesticidi/herbicidi, katerih vnos v telo je bil z dnevnim zaužitjem dveh kilogramov jabolk, kar naenkrat strahovit. Mož je potreboval kar nekaj časa, da si je opomogel od svoje zdrave diete.

Več

Definicija naravnega vina

Posted on
19. junij, 2012

Konzorcij VinNatur je izdelal in objavil odlično video animacijo, ki nazorno prikazuje in razlaga, kakšni so koraki, ki pripeljejo do izdelka ali pridelka, ki mu lahko upravičeno rečemo naravno vino.

Več

RAW fair & TheRealWineFair – moje mnenje

Posted on
30. maj, 2012

206 pridelovalcev naravnih vin, organskega konjaka in piva, iz organsko pridelanega riža izdelan sake, fenomenalni lososi, ostrige, siri, peciva, kava … Isabelle Legeron je s svojo ekipo uspela v organizaciji resnično izjemnega dogodka (RAWfair), posvečenega ne-intervencijskemu pristopu k delu v vinogradu in kasnejši pridelavi vina. Z Andrejem, ki je odličen poznavalec vrhunske hrane in vina, […]

Več

RAW fair London

Posted on
10. maj, 2012

Osebno sem jo spoznal med obiskom sejma naravnih vin VinNatur v Vicenzi (Villa Favorita), konec letošnjega Marca. Isabelle Legeron sem poznal iz njenih odličnih TV dokumentarcev. Njena oddaja o Gruziji, njenih ljudeh, kulturi, predvsem pa vinih me je še posebej navdušila. Ko sva se ob mizi odlične vinarke iz pokrajine Trento-Alto Adige, Elisabete Foradori, pogovarjala o Sloveniji, naravnih vinih … mi je začela govoriti o sejmu RAW fair, ki ga drugo leto zapored organizira v Londonu in me prijazno povabila tja. Po ogledu njene ter spletne strani RAW fair sem bil odločen, da grem letos v London.

Več

Vitovska

Posted on
27. april, 2012

Vitovska grganja ali garganja je stara avtohtona bela sorta, ki uspeva v Vipavski dolini ter slovenskem in italijanskem krasu. “Malvazija s piko”, kot jo nekateri imenujejo, zelo dobro prenaša sušo in je kot taka idealna za kraški svet. Daje nam elegantno, kompleksno, ne preveč aromatično vino, z zmerno alkoholno stopnjo, kar naredi vino sveže in odlično za uživanje ob hrani ali samostojno. V zadnjem času precej pridelovalcev uporablja vitovsko za pridelavo oranžnega vina (maceracija).

Več

Malvazija (Istrska)

Posted on
15. april, 2012

Malvazija je bela sorta, značilna predvsem za mediteran, čeprav jo poznamo tudi kot rdečo sorto (Malvasia Nera), ki se največkrat pojavlja v italijanskih pokrajinah Piemont in Puglia. Istrska malvazija ali enostavno malvazija je torej bela sorta, ki jo najdemo na Hrvaškem, v Sloveniji in Italiji ter daje srednje aromatična vina, ki so na vonju nekje med cvetličnim (akacijin cvet) in sadnim (jabolka, slive, marelice). Okus je poln, ter pri zrelem vinu pogosto lepo zaokrožen. Pri nekaterih svežih vinih je lahko pookus rahlo “sladkast”, čeprav gre za suho vino. Barva je slamnato do zlato rumena, kar pa seveda ne velja za macerirane malvazije, kjer je barva temno rumena do oranžna.

Več

Ali so ostala vina NEprava, NEnaravna?

Posted on
3. april, 2012

Nekateri blogerji in pisci, ki pišejo o vinu ter nekateri proizvajalci vin izražajo močne dvome v izraz “naravna vina”, kakor tudi v gibanja oz. konzorcije kot so n.pr.: VinNatur, ViniVeri,RAWfair,ThatCrazyFrenchWoman, itd. Obnašajo se kot užaljeni otroci, rekoč: “Aha, se pravi, da so vsa ostala vina naprava, nenaravna.” Zagovorniki naravnih vin tega nikoli nismo trdili. Dejstvo je, da proizvajalci naravnih vin dokazujejo, da v njihova vina ne dodajajo kemikalij in ostalih dodatkov, razen, v nekaterih primerih, žvepla oz. SO2. Nismo torej skupina norcev, ki je napovedala vojno žveplu. Enostavno uživamo v naravnih vinih, ki s svojim izgledom, vonjem in okusom izražajo posebnosti “terroir”-ja, kjer so nastala, ne pa arom, ki izhajajo iz kupljenih, lahko tudi aromatiziranih kvasovk ali specialnih taninov. Tu tiči problem. Osebno verjamem, da obstaja mnogo proizvajalcev, ki se ne deklarirajo kot proizvajalci naravnih vin, delujejo pa kot taki. Vina torej ne pridelujejo z dodajanjem encimov, kemikalij in ostalih aditivov, pač pa z natančnim in doslednim delom v vinogradu in kleti pomagajo, da naravni proces opravi svoje delo.

Več