Naslovna slikca

Obiščite tudi spletno stran:
Naravna vina

Ali so ostala vina NEprava, NEnaravna?

Posted on
3. april, 2012

Nekateri blogerji in pisci, ki pišejo o vinu ter nekateri proizvajalci vin izražajo močne dvome v izraz “naravna vina”, kakor tudi v gibanja oz. konzorcije kot so n.pr.: VinNaturViniVeri,RAWfair,ThatCrazyFrenchWoman, itd. Obnašajo se kot užaljeni otroci, rekoč: “Aha, se pravi, da so vsa ostala vina naprava, nenaravna.” Zagovorniki naravnih vin tega nikoli nismo trdili. Dejstvo je, da proizvajalci naravnih vin dokazujejo, da v njihova vina ne dodajajo kemikalij in ostalih dodatkov, razen, v nekaterih primerih, žvepla oz. SO2. Nismo torej skupina norcev, ki je napovedala vojno žveplu. Enostavno uživamo v naravnih vinih, ki s svojim izgledom, vonjem in okusom izražajo posebnosti “terroir”-ja, kjer so nastala, ne pa arom, ki izhajajo iz kupljenih, lahko tudi aromatiziranih kvasovk ali specialnih taninov. Tu tiči problem. Osebno verjamem, da obstaja mnogo proizvajalcev, ki se ne deklarirajo kot proizvajalci naravnih vin, delujejo pa kot taki. Vina torej ne pridelujejo z dodajanjem encimov, kemikalij in ostalih aditivov, pač pa z natančnim in doslednim delom v vinogradu in kleti pomagajo, da naravni proces opravi svoje delo.

Kupovanje kvasovk, pogosto aromatiziranih, uporaba encimov (betaglucanase, pectolytics, urease), taninov, in obsežnega seznama kemikalij, npr. vinske kisline, kalcijev alginat, natrijev alginat, natrijev kazeinat, kazein, silicijev dioksid, užitna želatina, akacija (gum arabic), rastlinski proteini, aluminijevi silikati, železov sulfat, polyvinyl-polypyr-rolidone (PVPP), aktivno oglje, koncetrirani grozdni sirup, saharoza, kisik, sveže droži, amonijev bisulfit, …. še dolg je seznam. Skratka, dodajanje prej naštetega prav gotovo ne naredi vina NARAVNEGA. Kot sem že omenil, mnogi pridelovalci dokazujejo, da njihova vina ne vsebujejo prej naštetih in nenaštetih aditivov. Ne trdim, da so vsa ostala vina NEprava ali NEnaravna, dejstvo pa je, da so člani konzorcijev VinNatur, ViniVeri in nekaterih drugih, dokazali, da njihova vino SO NARAVNA.

Dejstvo da so nekatere velike kleti in t.i. neodvisni strokovnjaki, blogerji, pisci in novinarji začeli s pravo vojno proti zagovornikom in pridelovalcem naravnih vin, govori samo zase. Mislim, da je zelo enostavno dokazati, da je vaše vino naravno. Pravo vprašanje je, ali imate interes in jajca, da to storite.



Nekateri blogerji in pisci, ki pišejo o vinu ter nekateri proizvajalci vin izražajo močne dvome v izraz “naravna vina”, kakor tudi v gibanja oz. konzorcije kot so n.pr.: VinNaturViniVeri,RAWfair,ThatCrazyFrenchWoman, itd. Obnašajo se kot užaljeni otroci, rekoč: “Aha, se pravi, da so vsa ostala vina naprava, nenaravna.” Zagovorniki naravnih vin tega nikoli nismo trdili. Dejstvo je, da proizvajalci naravnih vin dokazujejo, da v njihova vina ne dodajajo kemikalij in ostalih dodatkov, razen, v nekaterih primerih, žvepla oz. SO2. Nismo torej skupina norcev, ki je napovedala vojno žveplu. Enostavno uživamo v naravnih vinih, ki s svojim izgledom, vonjem in okusom izražajo posebnosti “terroir”-ja, kjer so nastala, ne pa arom, ki izhajajo iz kupljenih, lahko tudi aromatiziranih kvasovk ali specialnih taninov. Tu tiči problem. Osebno verjamem, da obstaja mnogo proizvajalcev, ki se ne deklarirajo kot proizvajalci naravnih vin, delujejo pa kot taki. Vina torej ne pridelujejo z dodajanjem encimov, kemikalij in ostalih aditivov, pač pa z natančnim in doslednim delom v vinogradu in kleti pomagajo, da naravni proces opravi svoje delo.

Kupovanje kvasovk, pogosto aromatiziranih, uporaba encimov (betaglucanase, pectolytics, urease), taninov, in obsežnega seznama kemikalij, npr. vinske kisline, kalcijev alginat, natrijev alginat, natrijev kazeinat, kazein, silicijev dioksid, užitna želatina, akacija (gum arabic), rastlinski proteini, aluminijevi silikati, železov sulfat, polyvinyl-polypyr-rolidone (PVPP), aktivno oglje, koncetrirani grozdni sirup, saharoza, kisik, sveže droži, amonijev bisulfit, …. še dolg je seznam. Skratka, dodajanje prej naštetega prav gotovo ne naredi vina NARAVNEGA. Kot sem že omenil, mnogi pridelovalci dokazujejo, da njihova vina ne vsebujejo prej naštetih in nenaštetih aditivov. Ne trdim, da so vsa ostala vina NEprava ali NEnaravna, dejstvo pa je, da so člani konzorcijev VinNatur, ViniVeri in nekaterih drugih, dokazali, da njihova vino SO NARAVNA.

Dejstvo da so nekatere velike kleti in t.i. neodvisni strokovnjaki, blogerji, pisci in novinarji začeli s pravo vojno proti zagovornikom in pridelovalcem naravnih vin, govori samo zase. Mislim, da je zelo enostavno dokazati, da je vaše vino naravno. Pravo vprašanje je, ali imate interes in jajca, da to storite.