Naslovna slikca

Obiščite tudi spletno stran:
Naravna vina

Ali je naravno vino zdravo?

Posted on
25. september, 2012

Odkar pomnim, celo mnogi zdravniki trdijo, da ima zaužit kozarec rdečega vina na dan, pozitivne učinke na naš organizem. Ali ima torej naravno rdeče vino še bolj pozitivne? Resnici na ljubo, ne verjamem v zdravo hrano, zdravo vino in podobne nesmisle. Vemo pa, da obstajajo še kako nezdravi načini prehranjevanja in življenja. Pri pretiravanju s količinami hrane, pri neraznolikosti, torej pretiravanju z eno vrsto hrane, bodisi hamburgerji iz McDonald’s-a, ali pa govedino iz eko kmetije, nam tisti kozarec rdečega ne bo prav nič pomagal. 

Biodinamični vinarji in kmetovalci v svojih vinogradih, nasadih, njivah… vzpostavljajo t.i. equilibrium ali po domače ravnovesje. Pri tem morajo zelo dobro poznati delovanje in odzivanje posameznih rastlin, zemlje, medsebojnih vplivov in na koncu narave kot celote. Mnogo znanja, izkušenj in opazovanja je potrebno, da bi bili pri tem uspešni. Z vzpostavitvijo ravnovesja, narava deluje normalno in zdravo in takrat je tudi letina dobra, tako po kakovosti, kot količini. Brez množice pesticidov, herbicidov, gnojil, prekomernega namakanja in podobno. 

Za vzdrževanje lastnega zdravja še zdaleč ne potrebujete takšnega znanja. Kar potrebujete je redna telesna aktivnost in posluh do lastnega telesa. Se po suhem, dimljenem mesu ne počutite dobro? Torej ga ne uživajte. Nikakor pa se ni potrebno odrekati nobeni hrani le zato, ker je nekdo nekje zapisal, da je “znanstveno dokazano”, da ni zdrava. Enako velja obratno. To da “vsi” trdijo, da je pirina moka zdrava, še ne pomeni, da pojejte kilogram pirinega kruha dnevno, še posebej, če vam ni všeč. Nekateri ljudje so tako obsedeni z “zdravim” prehranjevanjem, da medicina to prepoznava kot prehransko motnjo. Leta 1997 jo je uradno definiral dr.Bratman in ji nadel ime ortoreksija. Enostavno povedano, gre za stanje, ko človek razmišlja praktično le še o tem, kaj je zdravo pojesti in kaj ne. Uživajte v čimbolj raznoliki hrani, v zmernih količinah. Napisal sem uživajte in ne, silite se k uživanju. Tako bo vaše telo v prehranskem ravnovesju. Če niste ravno vrhunski športnik, ne potrebujete prav nobenega (ponavadi celo zelo dragega), prehranskega dopolnila. 

Kaj je torej z naravnimi vini? So ali niso zdrava? Prava naravna vina so rezultat zelo skrbnega organskega (ekološkega) ali celo biodinamičnega dela v vinogradu in nato spontane vinifikacije, ki poteka v izjemno čistih razmerah, kar pa niti zdaleč ne pomeni, da je klet sterilna. Nasprotno, polna je avtohtonih kvasovk in mikroorganizmov, ki spadajo tja, obenem pa vinar skrbno pazi, da mošta in kleti ne kontaminira s kvasovkami ali mikroorganizmi, ki niso “domači”. Samo ena vinifikacija s kupljenimi kvasovkami je dovolj, da klet kontaminiramo za vedno. Naravna vina imajo zelo malo ali pa nič dodanega žvepla in so praktično čista vseh mogočih kemikalij, ki se sicer legalno in redno uporabljajo tako v vinogradih, kot kleteh v primeru konvencionalne pridelave vina. 

Naravno vino je torej zdrav produkt spontane alkoholne in malolaktične fermentacije. Zdrav v smislu, da ni bolan oz. poln dodatkov in ostankov pesticidov, herbicidov ter ostalih kemičnih intervencij v vinogradu in kleti. Za vaše telo je naravno vino izjemno blagodejno, ampak le, če bo predstavljalo del mozaika vaše prehranske raznolikosti. 

Ena glavnih prednosti naravnih vin pa je ravno raznolikost, saj v tem primeru enake sorte dajejo zelo različna vina, glede na to, kje so nastala. Tukaj ni sivih pinojev, katerih okus se ne spreminja že pet, deset in več let. Okus, vonj, pogosto tudi barva vina so tudi pri istem vinarju malo drugačni iz letnika v letnik. V tem smislu bi torej naravna vina res lahko označili kot zdrava. 

Hedonizem ali uživanje življenja v merah normale nas dela zadovoljne, kar močno pripomore k zdravju telesa in duha. Za nekatere je to gledališče, za druge vzpon na bližnji hrib, za tretje dobra knjiga in za nekatere od nas pristna hrana in vrhunsko naravno vino. A le, če v teh stvareh uživamo. 

Na zdravje!



Odkar pomnim, celo mnogi zdravniki trdijo, da ima zaužit kozarec rdečega vina na dan, pozitivne učinke na naš organizem. Ali ima torej naravno rdeče vino še bolj pozitivne? Resnici na ljubo, ne verjamem v zdravo hrano, zdravo vino in podobne nesmisle. Vemo pa, da obstajajo še kako nezdravi načini prehranjevanja in življenja. Pri pretiravanju s količinami hrane, pri neraznolikosti, torej pretiravanju z eno vrsto hrane, bodisi hamburgerji iz McDonald’s-a, ali pa govedino iz eko kmetije, nam tisti kozarec rdečega ne bo prav nič pomagal. 

Biodinamični vinarji in kmetovalci v svojih vinogradih, nasadih, njivah… vzpostavljajo t.i. equilibrium ali po domače ravnovesje. Pri tem morajo zelo dobro poznati delovanje in odzivanje posameznih rastlin, zemlje, medsebojnih vplivov in na koncu narave kot celote. Mnogo znanja, izkušenj in opazovanja je potrebno, da bi bili pri tem uspešni. Z vzpostavitvijo ravnovesja, narava deluje normalno in zdravo in takrat je tudi letina dobra, tako po kakovosti, kot količini. Brez množice pesticidov, herbicidov, gnojil, prekomernega namakanja in podobno. 

Za vzdrževanje lastnega zdravja še zdaleč ne potrebujete takšnega znanja. Kar potrebujete je redna telesna aktivnost in posluh do lastnega telesa. Se po suhem, dimljenem mesu ne počutite dobro? Torej ga ne uživajte. Nikakor pa se ni potrebno odrekati nobeni hrani le zato, ker je nekdo nekje zapisal, da je “znanstveno dokazano”, da ni zdrava. Enako velja obratno. To da “vsi” trdijo, da je pirina moka zdrava, še ne pomeni, da pojejte kilogram pirinega kruha dnevno, še posebej, če vam ni všeč. Nekateri ljudje so tako obsedeni z “zdravim” prehranjevanjem, da medicina to prepoznava kot prehransko motnjo. Leta 1997 jo je uradno definiral dr.Bratman in ji nadel ime ortoreksija. Enostavno povedano, gre za stanje, ko človek razmišlja praktično le še o tem, kaj je zdravo pojesti in kaj ne. Uživajte v čimbolj raznoliki hrani, v zmernih količinah. Napisal sem uživajte in ne, silite se k uživanju. Tako bo vaše telo v prehranskem ravnovesju. Če niste ravno vrhunski športnik, ne potrebujete prav nobenega (ponavadi celo zelo dragega), prehranskega dopolnila. 

Kaj je torej z naravnimi vini? So ali niso zdrava? Prava naravna vina so rezultat zelo skrbnega organskega (ekološkega) ali celo biodinamičnega dela v vinogradu in nato spontane vinifikacije, ki poteka v izjemno čistih razmerah, kar pa niti zdaleč ne pomeni, da je klet sterilna. Nasprotno, polna je avtohtonih kvasovk in mikroorganizmov, ki spadajo tja, obenem pa vinar skrbno pazi, da mošta in kleti ne kontaminira s kvasovkami ali mikroorganizmi, ki niso “domači”. Samo ena vinifikacija s kupljenimi kvasovkami je dovolj, da klet kontaminiramo za vedno. Naravna vina imajo zelo malo ali pa nič dodanega žvepla in so praktično čista vseh mogočih kemikalij, ki se sicer legalno in redno uporabljajo tako v vinogradih, kot kleteh v primeru konvencionalne pridelave vina. 

Naravno vino je torej zdrav produkt spontane alkoholne in malolaktične fermentacije. Zdrav v smislu, da ni bolan oz. poln dodatkov in ostankov pesticidov, herbicidov ter ostalih kemičnih intervencij v vinogradu in kleti. Za vaše telo je naravno vino izjemno blagodejno, ampak le, če bo predstavljalo del mozaika vaše prehranske raznolikosti. 

Ena glavnih prednosti naravnih vin pa je ravno raznolikost, saj v tem primeru enake sorte dajejo zelo različna vina, glede na to, kje so nastala. Tukaj ni sivih pinojev, katerih okus se ne spreminja že pet, deset in več let. Okus, vonj, pogosto tudi barva vina so tudi pri istem vinarju malo drugačni iz letnika v letnik. V tem smislu bi torej naravna vina res lahko označili kot zdrava. 

Hedonizem ali uživanje življenja v merah normale nas dela zadovoljne, kar močno pripomore k zdravju telesa in duha. Za nekatere je to gledališče, za druge vzpon na bližnji hrib, za tretje dobra knjiga in za nekatere od nas pristna hrana in vrhunsko naravno vino. A le, če v teh stvareh uživamo. 

Na zdravje!